Kindbehartiger

Voor kinderen

SAM Pedagogiek

Je ouders gaan uit elkaar of zijn misschien een tijdje geleden gescheiden.
Daar kun jij niets aan doen, ook al voelt het misschien wel zo. Het is niet jouw taak om de situatie tussen je ouders op te lossen.

Toch kun je soms het gevoel hebben dat je tussen je ouders in staat of tussen hen moet kiezen. Iets dat jij als kind trouwens nooit hoeft te doen.
De hele situatie kan je verward, boos of verdrietig maken. En misschien maak je je ook wel zorgen.

Wij kunnen je daarbij helpen.

De Kindbehartiger is er helemaal voor jou en zorgt dat jouw stem gehoord wordt door je ouders en de andere volwassenen.

Wij bekijken samen wat jij nodigt hebt.

Hoe?

De Kindbehartiger helpt je ontdekken wat je nou eigenlijk echt vindt en voelt over de scheiding. We bieden jou een luisterend oor en zijn er voor je als je soms niets begrijpt van de scheiding. Of als je je verdrietig voelt.

We helpen je ook om je mening te geven over de scheiding en we leggen je uit waarom iets in jouw belang wordt gezien, bijvoorbeeld over de regeling of de woonsituatie. Ook geven we je informatie, zodat je beter snapt wat er tijdens de scheiding gebeurt.

Rust en vertrouwen

De begeleiding van de Kindbehartiger zorgt ervoor dat je meer rust voelt. Je minder hoeft te piekeren, je je gehoord en begrepen voelt. Ook krijg je meer vertrouwen in de toekomst – ook al zijn je ouders uit elkaar.

Begeleiding als ouders gaan scheiden

Voor ouders

De Kindbehartiger geeft kinderen een stem in scheidingssituaties. Het is een professional die tijdens de scheiding naast kinderen staat, hun gevoelens en behoeften verwoordt, hen informatie geeft en jullie als ouders advies geeft over wat in het belang is van jullie kind.

WAAROM IS DAT NODIG?
Jij gaat scheiden van je partner en wilt alles goed regelen, maar jullie kind heeft een andere positie. Jullie kind kan niet scheiden van een ouder en blijft als het ware 50% de ene ouder en 50% de andere ouder. Hij of zij blijft met jullie allebei verbonden en moet daar een weg in zien te vinden.

Kinderen voelen zich vaak schuldig of verantwoordelijk voor de scheiding. Ze kunnen op hun tenen gaan lopen, of zich juist in hun schulp terugtrekken. Waarschijnlijk heb je als ouder in deze situatie veel aan je hoofd en is het moeilijk om met volledige aandacht bij jullie kind te zijn en hem of haar te begeleiden, terwijl je dat wel zou willen. De Kindbehartiger kan je daarbij helpen.

Luister naar mij, leg mij dingen uit, maar maak mij niet verantwoordelijk. Ook na de scheiding heb ik allebei mijn ouders nodig. Ik kan niet tussen mijn ouders kiezen, ook al lijkt het alsof ik dat soms wel doe. Biedt mij steun, door iemand die er speciaal voor mij is.

Uit de TedTalk van Marieke Lips: ontwikkelaar van de rol van de Kindbehartiger.

Aan alle gescheiden ouders:

HERKEN JE DIT?

 • Je zit midden in een scheiding of bent gescheiden en vraagt je af hoe je op een kindvriendelijke manier de stem van jullie kind bij de scheiding kunt betrekken.
 • Je wilt graag een regeling die in het belang is van het kind, maar ook oog heeft voor alle andere belangen.
 • Je ziet dat jullie kind wordt verscheurd door een loyaliteitsconflict, schuldgevoel of ervaart te moeten kiezen tussen jou of je ex-partner. Dat doet pijn. Je wilt jullie kind graag helpen, maar weet niet hoe.
 • Je overziet het even niet meer. Je wilt voor jullie kind graag harmonieus contact met je ex-partner, maar er is spanning en gedoe waar jullie kind onder leidt; hoe graag je dat ook wilt voorkomen.
 • Je wilt jullie kind echt kind laten zijn, maar weet niet hoe je dat in deze situatie het beste kunt doen.

Hoe zou het zijn als

 • Er een onafhankelijke partij was die de stem van jullie kind kon vertolken?
 • Een soort kinderfluisteraar precies kon aanvoelen waar jullie kind mee worstelt en wat zijn of haar behoeften en wensen in deze situatie zijn?
 • En die deze stem kon vertalen naar een praktisch advies dat jullie als ouders helpt om een afspraken vorm te geven die in het belang is van jullie kind?
 • Iemand daardoor overzicht en rust brengt in de scheidingssituatie?
 • Iemand de taal spreekt van alle betrokken partijen van kinderen, ouders, maar ook van juristen of zorgverleners, zodat je je daar geen zorgen over hoeft te maken?
 • Je er vertrouwen in kon hebben dat jij en je ex-partner handelen in het belang van jullie kind?

Dat is mogelijk

De Kindbehartiger geeft jullie kind een stem in scheidingssituaties en bekijkt hoe de beleving van jullie kind past binnen de context waarin het zich begeeft.

We willen allemaal dat kinderen ongeschonden uit een scheiding komen. De ondersteuning van de Kindbehartiger is gebaseerd op:
Onafhankelijk advies. De Kinderbehartiger is een professional die onafhankelijk analyseert wat de werkelijke behoeften en wensen van jullie kind zijn en die vertaalt naar een praktisch advies dat jullie helpt om tot afspraken te komen die perspectief geven op een harmonieuze toekomst.
Het luchten van hun hart. Maar dat niet alleen. De Kindbehartiger is een veilige plek waar kinderen hun hart kunnen luchten, zonder bang te zijn dat ze aan van hun ouders tekortdoen of laten vallen. Een plek waar ze zich gehoord voelen.
Eerlijke informatie: De Kindbehartiger is iemand die kinderen (en ouders) eerlijke informatie geeft. Die een scheidingsproces uitlegt aan kinderen op een manier die ouders soms nog niet kunnen of anders doen doordat de situatie beladen voor hen is.
Kinderen zijn de spanning, geheimen en stiltes vaak zat en hebben behoefte aan eerlijkheid. Ze willen weten ze waar ze aan toe zijn. Dat geeft rust.
Tips voor ouders. De Kindbehartiger is er ook voor ouders. Met inzicht en tools leer je hoe je op een prettige manier met elkaar en je kind communiceert.

Daarnaast leren wij je hoe je op een effectieve manier omgaat met je emoties in het bijzijn van de kinderen, zodat de kinderen er niet mee belast worden. Tot slot geven we tools over praktische zaken, de verdeling van de dagelijkse zorg en de opvoeding van de kinderen na een scheiding.

Voor professionals

Je bent als professional betrokken bij een scheidingssituatie, bijvoorbeeld als mediator, coach, kindertherapeut, jeugdbeschermer of bijzondere curator.

Je vindt het belangrijk dat er ook aandacht is voor de positie van het kind in een scheidingssituatie, je zou graag zijn of haar positie willen versterken en zijn stem duidelijker willen (laten) horen.

Dat kan de Kindbehartiger doen. Zoals de naam al zegt behartigen wij de belangen van het kind in een scheidingssituatie. Wij staan naast het kind, brengen diens wensen en behoeften in kaart vanuit de context waarin een kind zich begeeft en kijken wat er in deze situatie het meest in het belang van het kind is. Daarover brengen we advies uit.

Dit doen wij in lijn met het kinderrechtenverdrag (IVRK).

Expertises

Specialist Passend Onderwijs, Complexe omgangsproblematiek,

Kindbehartiger, KIES-Coach, NIKA-ouderbegeleider,

Jeugd- en gezinsprofessional (SKJ-geregistreerd)